Завършваш 7-ми клас и си с тапия за основно образование

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

uchenici-12Очаквано парламентът реши, че основно образование ще се завършва след седми клас, а не след осми, както е в момента. Промяната е записана в новия закон за предучилищното и училищното образование, текстове от който депутатите приеха днес окончателно.

В края на учебната 2018/2019 година ще завърши основно образование първият випуск седмокласници.
Новата образователна структура ще влезе в сила от следващата учебна година (2016/2017) за първокласниците, петокласниците и осмокласниците.

Според етапа или степента на образование неспециализираните училища са: начални (I – IV клас включително); основни (I – VII клас включително); гимназии (VIII – XII клас включително); обединени (I – X клас включително); средни (I – XII клас включително).

Според съдържанието на подготовката гимназиите ще са профилирани и професионални.

Целта на въвеждането на първи гимназиален курс до десети клас и създаването на обединени училища е да бъдат задържани учениците в малките населени места.

С новия регламент обаче си остана проблемът с недостига на учители.

„Само след три години в българската образователна система вече няма да има физици, математици и информатици“, предупреди председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Тя отбеляза, че има недостиг и на учители по чужди езици, затова 1600 „учители в системата са нередовни“, защото не идват „редовни учители“ с педагогическа правоспособност.

Сега в образованието работят и 3500 учители, които са пенсионери, защото на тяхно място няма кой да дойде от младите хора, завършващи университетите, обяви тя.

По думите на Такева основните проблеми в образованието преди 15 септември са свързани с това, че все още се работи с „некачествено списвани учебници и учебно съдържание“.

Продължава да се работи и в неблагоприятна училищна среда, тъй като учениците все повече стават хиперактивни и има недостиг на учители, коментира Такева.

По думите й този проблем е в резултат на това, че младите хора, които знаят езици и са завършили педагогическа правоспособност, отиват да работят във Великобритания, а математиците, физиците и информатиците отиват в Канада и Америка.

Нашите инженери, с педагогическа правоспособност, заминават да работят в Австрия и затова кадровото обезпечаване в средното ни образование „все още се крепи на някаква магия“, заяви Такева.

Според нея има и достигат също началните учители и педагозите в предучилищния сектор.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]