Blog

Телевизионните уроци са само част от дигиталното обучение, но ще помогнат и за разрешаване на проблемите за десетки домакинства, които не разполагат с компютри, чрез които децата да продължат да учат дистанционно. Това стана ясно от думите на директора на издателство „Просвета“ Никола Кицевски в ефира на предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR.

Издателството е автор на поредицата телевизионни уроци, които Bulgaria ON AIR започна да излъчва в ефира си от понеделник, протягайки ръка на учителите, учениците и техните родители, докато вратите на класните стаи са затворени. Те покриват всички теми, които остават да се преподадат на децата като уроци от началото на извънредното положение до края на учебната година, които се водят от действащи учители, разказа още директорът на издателството.

„Тези уроци са такива, каквито би ги изнесъл учителя в клас. Водещите в тях всъщност са учители“, обясни Кицевски.

Основният фокус в момента са видеата за учениците от 4-ти и 7-ми клас, на които им предстоят матури и външни оценявания. За тях Bulgaria ON AIR ще излъчва уроци по български език и математика. За останалите класове в рамките на един час ефирът на телевизията ще се превръща в своеобразна класна стая и по други предмети като „Човекът и обществото“, „Човекът и природата“, „История и цивилизации“ и „География и икономика“. Към част от тв уроците има още възможности за упражнения, както и тестове, с които обучението да се доближи максимално до това в класната стая.

Според Кицевски ситуацията с COVID-19 кризата неизменно ще доведат до тласък в дигитализацията на образованието обучение и изобщо на интерактивните методи на обучение.

„Методите на преподаване ще се развият, със сигурност, но аз не мисля, че всичко това ще замени учителя“, каза още той.