Учениците ще кандидатстват само с точки след 7 клас

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

uchenici-17Балът за приема след седми клас ще се образува на базата на положените изпити от външното оценяване по български език и по математика, и от две оценки от свидетелството за седми клас, обясни заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той уточни, че това е записано в оповестения днес стандарт за организацията на дейностите в училищното образование.

И оценките от външното оценяване, и от дипломата ще се преобразуват от шестобалната система в точки, като външното оценяване ще има по-висока тежест. Всяко училище само ще решава дали да удвои точките от изпитите и по двата предмета, или да утрои само българския език или само математиката, пише БТА.

Така, например, една математическа гимназия може да приема ученици на базата на утроен резултат по математика, единичен от изпита по български език и точките от оценката по математика и физика за седми клас.

Една гимназия с хуманитарна насоченост може да заложи на утрояване на резултатите от изпита по български език, а пък някоя езикова – да балансира с удвояване на резултатите и на българския, и на математиката, обясниха от МОН.

Преобразуването на оценки в точки започва да се прилага от тази учебна година, но новото балообразуване ще влезе в сила през учебната 2018/2019-а, когато петокласниците от започващата през септември учебна година станат седми клас. Реформите в образованието влизат в сила първо за първокласниците и петокласниците.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]