СМГ пак е №1, балът за влизането там е най-висок

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

smg-dvor-golyamЗа втора година Софийската математическа гимназия /СМГ/ е училището в София с най-висок минимален бал за прием при първото класиране в гимназиите след седми клас – 34,392, като това е последният приет ученик в СМГ.

По този начин СМГ и през тази година изпреварва 91-ва Немска езикова гимназия, която само през тази и през миналата година не е на първо място с най-висок минимален бал на приетите седмокласници. Това стана ясно при представянето на резултатите от първото класиране след седми клас в София от началника на Регионалния инспекторат в столицата Ваня Кастрева.

Минималният бал показва с какъв резултат е приет последният ученик в дадено училище. През миналата година последният приет ученик в СМГ е бил с бал 33,843.

На второ място, за втора година, в класацията за минимален приемен бал е 91-ва Немска езикова гимназия с 33,572, а през миналата година този бал е бил 32,854. През тази година на трето място, от шесто място през 2015 г., е 73-то СОУ „Владислав Граматик“, чийто дългогодишен директор беше столичният кмет Йорданка Фандъкова, с минимален бал 32,858.

Сега на четвърто място от миналогодишна седма позиция „се качва“ 164-та Испанска езикова гимназия с минимален приемен бал 32,036. На пета позиция сега, а през миналата година на трета, е Първа английска езикова гимназия с минимален бал 31,856.

След нея е Втора английска езикова гимназия с минимален бал 31,714, а на седма позиция е 9-та Френска езикова гимназия – с 31 минимален приемен бал. На осмо място е 22-ро СОУ „Георги Раковски“, в което последният ученик е с минимален бал 30,180. След него е 133-то СОУ „Александър Пушкин“ с минимален бал 29,750, а на десето място е 35-то СОУ „Добри Войников“ с бал 29,572.

След това се нареждат 32-ро СОУ „Св. Климент Охридски“ с минимален приемен бал 28,858 и 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов“ – с 28,178 бал.

На 13 позиция е Националната търговско-банкова гимназия /НТБГ/, но тя е на първо място от професионалните училища в София – с минимален бал 27,169, обяви Кастрева.

Тя отбеляза, че балът в различните профили и професии е различен, тъй като се формира по различен начин.

И през тази година най-желаната паралелка от учениците е паралелката В 164-та Испанска езикова гимназия с чуждоезиков профил – испански и английски език. Тази паралелка е пожелана в заявленията на седмокласниците 1906 пъти, съобщи Ваня Кастрева.

Тя отбеляза, че след нея е същата езикова комбинация, но паралелката е в 22-ро СОУ, пожелана 1729 пъти от учениците.

На трето място е паралелката на Втора английска гимназия с чуждоезиков профил – английски и немски език.

От професионалните гимназии най-желани са паралелките за банково дело и английски език в НТБГ, за икономика и мениджмънт с английски език в Националната финансово-стопанска гимназия и паралелката за системно програмиране с английски език в Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“.

През тази година най-високият бал в София-град е 35,876, като кандидатът е класиран по първото си желание в 91-ва Немска езикова гимназия, каза началникът на РИО-София.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]