Blog

Уважаеми родители,
Подготовката на вашето дете за кандидатстване след 7 клас е изпитание за цялото семейство, но най-вече за самия ученик. Усилията си струват, не само, защото то ще постъпи в по-добро училище, където ще получи средното си образование, но и защото самата подготовка е школа за неговата грамотност в последствие.

Тези съвети са насочени към вас и са споделен родителски опит:

1. Опитайте се сами да мотивирате вашето дете за полагане на труд сега, като свържете неговите усилия с радостта от видимия резултат после. Подготовката му наистина ще изисква доста усилия и жертви, много упоритост и постоянство, а без солиден и оправдан мотив това е почти винаги е невъзможно. Мотивацията е също нещо твърде индивидуално – трябва да я откриете сами. Много по-често сиговорете с детето за неговото бъдеще, като чертаете благоприятни перспективи за развитие и успехи. И все пак гледайте да не прекалявате, и да не сте досадни.

2. В началото на учебната година обсъдете с детето от кои свои досегашни занимания ще се наложи да се откаже. Всички ние сме убедени, че времето почти никога не достига. Необходимо е да убедите и вашия ученик, че времето, което до сега е отделяло да играе с децата пред блока, да стои по цели часове пред компютъра или да гледа телевизия, ще му трябва, за да се подготвя и упражнява по български език или математика. Не забравяйте обаче, чепрекалената амбициозност от ваша страна, може да има и обратен ефект, затова детето трябва да запази това, което му харесва най-много да прави. Не допускайте то да се преуморява, бъдете повече време заедно, но не да гледате заедно телевизия, а излезте навън сред природата. Знаем какво си мислите ….. !
……. Да, прави сте, наистина животът е напрегнат и динамичен, за нищо не остава време, но все пак трябва да се направят усилия и в края на учебната година по време на изпитите детето да бъде подготвено.

3. Имайте предвид, че учениците в седми клас нямат никакъв опит. Не си мислете, че те са големи и могат вече да взимат самостоятелни решения за бъдещето си.
Много пъти сме чували ….. „Тя е голяма, сама си учи, сама взима решения, не искам да й се меся …….” и т. н.
Бъдете до вашето дете и не оставяйте нещата на самотек или на произвола.

4. Знаете, че учениците в седми клас нямат голям учебен опит и това води след себе си доста затруднения при писането на преразкази на непознат текст, решаването на тестове, задачи и др. Не се опитвайтенасила и наведнъж децата да разберат всичко и да станат безгрешни вундеркини. Важното е ученикът да повярва в своите собствени възможности, да се научи да ги прилага и най-вече да му е забавно и интересно, когато сам разбере, че нещата не се случват от само себе се, а са негово дело.

5. Възможно е често да стигате до отчаяние – нищо да не се получава – текстовете, които пише вашето дете да изглеждат ужасно, да звучат наивно и да са пълни с правописни грешки. В такива случаи не издавайте тревогите си пред него, но и не крийте, че сте разочаровани. Резултатите ще дойдат, ако се работи упорито за отстраняването на грешките.

6. Стимулирайте детето да участва активно в уроците политература и математика в училище и във всички възможни извънкласни форми, където се работи в атмосфера, близка до изпитната ситуация – класни работи, олимпиади, пробни изпити. Ако липсват такива във училището, периодично си правете изпити в домашна обстановка.

7. През цялото време на подготовка мислете за физическото и психическото здраве на вашето дете, но не изразявайте често пред него загриженост. Трябва да знаете, че децата на тази възраст са доста издръжливи. Просто приготвяйте по-силна храна, снабдете се с витамини и след 3 – 4 часови занимания му предлагайте физически упражнения – плуване, разходка или просто почистване на стаята.

8. Обменяйте информация с други родители, но избягвайте честите разговори, защото те натоварват вашата психика – ще ви се струва, че вашето дете изостава и няма да успее. Пътят към успеха на вашето дете, минава през вашата стабилност и увереността която ще му дадете!