Само 2% от учениците ни се справят с най-трудните задачи

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Само 2% от българските ученици успяват да се справят с най-трудните задачи, които изискват решаване на сложен проблем и е необходимо високо ниво на сътрудничество. Близо 6000 българчета, предимно от 9-и клас, са участвали в международното изследване, направено от PISA 2015 по темата.

За първи път, наред с четенето, математиката и природните науки, PISA е включила и нов иновативен модул, който проверява дали учениците могат ефективно да участват в дейности за решаване на проблеми съвместно с един или повече партньори.

В иновативния модул учениците са решавали задачите онлайн и са взаимодействали помежду си във виртуална среда –  посредством чат или имейл.

В иновативния модул са участвали 51 държави. България има малко над 440 точки, което я поставя в групата на държавите с резултат под средното ниво. Резултатите сочат, че 50 процента от българските ученици решават само най-лесните и средно трудни задачи и едва 2 процента от тях могат да се справят с най-сложните задачи, които изискват високо ниво на сътрудничество.

Международното изследване PISA не е измервало знанията на учениците в училище, а уменията да се използват тези знания. Акцентът е бил върху способността на учениците да мислят.

С най-висок среден резултат от иновативния модул са учениците от Сингапур, следвани от учениците от Япония, като това се двете държави. Сред държавите и регионите с резултат от над 530 точки са Хонконг – Китай, Корея, Канада, Естония, Финландия, Макао-Китай, Нова Зеландия и Австралия. България е сред 25 държави, които са с постижения по модула под средното на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, а на последно място в класацията е Тунис с 382 точки.

Изследването показва, че във всички държави и региони момичетата се справят по-добре от момчетата при решаването на иновативния модул за сътрудничество. В държавите от ОИСР момичетата имат среден резултат с 29 точки по-висок от този на момчетата, а в България разликата е 32 точки.

Данните показват, че българските момичета, участвали в модула, имат по-голяма готовност за сътрудничество, както и по-високо ценят отношенията си с роднини, връстници и приятели, отколкото момчетата. Но момчетата ни проявяват по-голяма готовност да работят в екип в сравнение с момичетата.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]