Ректори от седем ВУЗ-а недоволни, МОН орязва план-приема

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ректорите на седем държавни университета в Северна България поискаха да бъде отменена промяната в приема за следващата година.

Те се обявиха против предлагана от МОН промяна в ПМС 64 от 2016 г., която засяга план-приема за следващата учебна година. Тя ще доведе до редуциране на броя на студентите, а оттам и на държавното финансиране, което получават университетите.

Според недоволните без посочени мотиви и много след като бюджетите на висшите училища са приети от просветното министерство искат максимално допустимият брой студенти да се определя само на база приетите държавна поръчка от предходната година, без да се отчита и платения прием.

“Няма ректор, който да хареса този проект. Несериозно е министър Денков да го предлага месец преди МС да одобри приема и без никаква комуникация с нас”, обяви проф. Пламен Илиев, ректор на Икономическия университет във Варна, цитиран от „Труд“.

Подкрепиха го и колегите му ректори – проф. Росен Василев от Техническия университет-Варна, проф. Велизара Пенчева от Русенския университет, проф. Христо Бонджолов от Великотърновския университет, проф. Георги Колев от Шуменския университет, проф. Райчо Иларионов от Техническия университет-Габрово и доц. Иван Марчевски от Стопанската академия в Свищов.

Кметът на Бургас Димитър Николов също остро възрази срещу решението на МОН за драстично намаляване приема на студенти в местния университет „Проф. д-р Асен Златаров“ по няколко ключови за региона специалности.

Силно са редуцирани местата за студенти в специалност „Здравни грижи“. От 63 предложени места са одобрени едва 9. В специалността „Туризъм“ предложените 320 места са намалени на 88. При такава фрапираща нужда от специалисти, вместо да насърчаваме младите хора да се учат и развиват, в Бургас местата са „орязани“, каза Николов.

Кметът подчертава, че в момента има остър недостиг на медицински кадри, а потребността от такива специалисти в Бургаско непрекъснато се увеличава заради интензивното развитие на региона. Той определя като недопустимо и решението за орязване на бройките в туризма и е категоричен, че подобна мярка неминуемо ще увеличи трудностите за туристическия бранш, който изпитва все по-голяма нужда от добре подготвени кадри.

Днес предстои среща на Съвета на ректорите, където ще се обсъдят промените в план-приема. Ректорите ще излязат с предложение постановлението да не се променя за учебната 2017/2018 г., а за следващата да се промени коренно философията на финансиране на държавните висши училища.

Решението за намаляване на субсидирания прием в някои професионални направления бе взето през февруари от екипа на проф. Денков. Министърът беше категоричен, че орязването на броя студенти е неизбежно и ще засегне университетите със слаба реализация на абсолвентите.

“Допълнително намаление ще има за икономическите специалности. Целта на промените е ректорите да разберат, че заявяването на повече места не води до нищо, тъй като няма деца, които да учат. Заявяването на места на исторически принцип съответства на много по-голям брой завършващи зрелостници от тези, които имаме днес”, коментира тогава Денков.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]