Проф. Илчев: Обществото не се отнесе добре към СУ

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Софийският университет е най-старата образователна институция в България, която има традиции винаги да бъде интелектуален коректив на всяко управление у нас

Интервю на Владимир Савов,Информационна агенция КРОСС

Проф. Илчев, каква беше 2010 г. за Софийския университет през погледа на неговия ректор?
Тежка година, в което колегите преподаватели и студенти се справиха много добре, но за съжаление отношението и на обществото и на институциите съвсем не е добро.

Не намирате ли подкрепа от обществеността?

Имаше едно нагнетяване на обществената атмосфера. Типичен пример е това, че в продължение на 3-4 месеца обществото беше заливано с новини за тайна лаборатория по криминалистика в Юридическия факултет. Беше предизвикана прокурорска проверка, но когато тя показа, че няма абсолютно никакви нарушения, никой от тези, които ни заливаха с кал и помия, не си направи труд дори да съобщи за нея. Това е, което имам предвид. Давам го само като пример.

Ако погледнем още по-назад, кои събития през годината бихте определил като най-значими за Софийския университет, пък и за цялото висше образование? Вие излизахте няколко пъти на протести, по това време стартира и новата рейтингова система за ВУЗ-овете, която одобрихте?

Одобрихме частично тази рейтингова система. Тя показва това, което всъщност вече се знае – че в професионалните направления, в които обучава, Софийският университет е определено на първо място в България. При това с едно финансиране, което въобще не може да се сравнява с това на частните университети. Но ние излизахме да изкажем своето несъгласие с правенето на реформите във висшето образование и с това, че в кризата, в която е изпаднало българското общество, продължават да се дават пари по равно на всички, без да се взема предвид качеството на продукта. Когато отиде в магазина човек е готов да плати за кренвиршите 6 лева, а за луканката – 18 лева, например. В образованието това го няма. Държавата дава една и съща субсидия за различни по качество продукти.

Идва обаче нова година и нов бюджет.
За жалост, до момента в новия бюджет няма абсолютно никаква разлика със стария и това е, въпреки че финансовият министър беше поел определени ангажименти към мен. Отново на Софийския университет, за същата субсидия, която получават и другите държавни университети, е вменено като дълг да се грижи за 19-те сгради, паметници на културата, с които разполага.
Така че, разлика на практика няма. Положението ще става по-зле, тъй като през 2010 г. ние изядохме спестяванията от предходната година, както повечето от другите университети, между другото.

Не сте оптимист?

Просто не виждам на какво основание мога да бъда оптимист при тази ситуация. По начало аз не обичам да говоря за бъдещето, обичам да говоря за онова, което е станало. Може би съм увреден чисто професионално като историк.
На честването на патронния си празник казахте: „Ние няма да бъдем кротки“. Срещу какво ще се борите?
Няма и не сме били. Винаги сме изказвали мнението си откровено и не сме се съобразявали с това кой какво иска ние да казваме, защото сме най-старата образователна институция в България, която има традиции винаги да бъде интелектуален коректив на всяко управление у нас. И не трябва нито за момент да забравяме тази своя роля.

По кои приоритети ще работите през 2011 г.?

Смятаме да продължим нещо, което до момента върви трудно – да правим нови програми на английски език, тъй като за съжаление нашият език не се говори от много хора в Европейския съюз и е много трудно да привличаме студенти от други държави, които да бъдат обучавани на български език. Ще продължим да работим по научните лекции, с които имаме много големи успехи, смея да твърдя. Ще продължим да поддържаме една изключително активна международна и конферентна дейност. Миналата година само в 4-те основни зали, които използваме за конференции, представяне на книги и лекции на изтъкнати учени, сме организирали 1200 различни мероприятия, което е несравнимо с това, което се прави във всяка друга институция у нас.

Имате ли притеснения за средствата за стипендии и текущи разходи?
За парите за стипендии нямам притеснения, тъй като те постъпват целево и никой не може да ги пипне за каквото и да било друго. Освен това всяко едно правителство се грижи студентите да бъдат задоволени, защото те са взривоопасна смес.
За текущите разходи обаче имам много сериозни опасения, защото с този бюджет, който е предвиден, ние и в момента не можем да се разплатим с фирмите, на които дължим и просто не виждам как ще успеем да продължим да поддържаме научно изследователската дейност на Софийския университет.

Колко общо са задълженията на университета в момента?

Между 6 и 8 милиона. Съвсем не са малко. През последните две години бюджетът ни беше орязан с 13 милиона. Така че, ясно е, че няма от къде да се компенсират тези средства. От друга страна ние не можем, а и не искаме да налагаме по-високи такси на студентите. Не можем да привличаме студенти в платена бакалавърска степен, имаме ограничения в магистърските програми. Това е малко като да сте поставят срещу Касиус Клей на ринга със завързани ръце и да очакват от теб да го победиш.
Преди няколко дни бях в университета в Саарбрюкен, с който имаме 30-годишен вече договор за сътрудничество. Университетът е по-малък от СУ. В него се учат 15 000 студенти, а в нашия – 25 000. За тези 18 хил. студенти в Саарбрюкенския университет, който съвсем не е от най-добрите в Германия, се грижат 3000 преподаватели, а при нас те са едва 1600 и ние постоянно съкращаваме техния брой, защото непрекъснато ни критикуват, че имаме много преподаватели.

Бюджетът на Софийския университет догодина ще бъде някъде между 30 и 35 млн. евро, бюджетът на Саарбрюкенския университет, без средствата за капиталови разходи, е 240 млн. евро. Питам ви, как може да се създава същият продукт или конкурентен продукт при тези условия?
Надявам се Вие да намерите този отговор.
(смее се) Да, и аз.

Ще има ли още съкращения през 2011 г.?
Ние непрекъснато съкращаваме. На местата на пенсионираните преподаватели назначаваме нови, но това не е полезно за българското общество. Когато нямаш млади хора, които да се готвят за бъдещи научни работници и преподаватели, в перспектива това ще удари много лошо българското общество.

Може би, за да завършим все пак малко по-оптимистично, какво бихте пожелал на вашите студенти и на преподавателите в Алма Матер?

Бих им пожелал първо весели празници и да не допускат помията, с която ни заливат всеки ден като общество, да влияе на настроението им, и да бъдат въпреки всичко оптимисти за бъдещето на България.
А, за себе си?
За себе си, аз чакам с нетърпение края на мандата си, за да мога да започна да се занимавам с това, което ми е по сърце, защото за 4 години на практика не съм написал нито една страница и в компютъра ми стоят три недовършени книги.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]