Още мислят преобразуването на точки в оценки за матурите

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

klisarovaПравят се анализи за преобразуването на точките в оценки от скалата за оценяване на матурите в 12-и клас.

Това каза днес пред журналисти министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, цитирана от БТА.

Тя обяви преди месец, че скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити в 12-и клас ще бъде обявена в деня на изпита, а не както в предишни години, след като писмените работи са вече проверени.

На 21 и на 23 май ще се състоят матурите по български език и литература /БЕЛ/ за 12-и клас, както и националното външно оценяване за двата предмета в седми клас.

Попитана днес дали скалата за оценяване в 12-и клас ще зависи от варианта, който ще бъде изтеглен на изпита, министър Клисарова отговори отрицателно, защото не иска да предизвиква стрес в системата. Ще се съобразим с хронологията в последните шест години – какви са били резултатите на матурите, защото сегашните зрелостници не са подготвени по някаква нова система, за да променяме тестовете или да променяме критериите, заяви Анелия Клисарова.

На въпрос ще се вдигне ли прагът за „тройка“ на матурите, министър Клисарова каза, че „тройката ще си бъде, както досега, за да бъде съизмерима, но не може да каже още“. В сряда ще стане ясно, добави тя.

Попитана дали ще „следи“ във форумите за евентуално изтичане на темата за 41-ви въпрос от матурата по БЕЛ и дали е гарантирана в достатъчна степен сигурността на изпитните материали, министър Клисарова заяви, че няма да има изтичане на информация.

„Категорично ще следим, не бива да има изтичане на информация и изпитът трябва да бъде еднакъв за всички“, коментира Анелия Клисарова.

Тя изрази увереност, че зрелостниците са подготвени и им пожела да бъдат спокойни. Няма да предизвикаме това, което пишат зрелостниците във форумите: „Няма да можем да си вземем матурите, за да не може да кандидатстваме в университетите“, а напротив, нашата цел е да има повече кандидати за университетите, но те да бъдат грамотни, заяви министър Клисарова. Тя каза, че има достатъчно квестори за изпитите.

Скалата за оценяването в седми клас няма да бъде променяна, каза министърът.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]