Оценки, изпити, тестове – какво ги чака учениците през учебната 2016/2017

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

uchenici-18Държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците е заложено да бъде въведено национално външно оценяване и след 10-и клас. Национално външно оценяване в момента има след 4-ти и 7-и клас.

Два задължителни изпита се обмислят – един за проверка на грамотността в областта на четенето, а другият ще е тест за математическа грамотност. За учениците от първи клас ще има обобщена качествана оценка, а за втори и трети клас – качествени оценки по всеки предмет, предвижда проектът на държавния образователен стандарт на резултатите от обучението на учениците, представен от заместник-министъра на образованието и науката Диян Стаматов. Той отбеляза, че стандартът ще премине през обществено обсъждане преди да бъде утвърден.

За първи път при оценките от четвърти до 12-и клас са разписани подробни качествени показатели с описателни характеристики, за да се знае какви знания стоят зад оценка „слаб“, „среден“, „добър“, „много добър“ и „отличен“.

По новия Закон за училищното образование гимназията се разделя на два етапа – 8-10 клас и 11-12 клас, затова е нужно да има изпитване след 10-и клас. Тогава учениците обикновено са на 16 години, възрастта, до която образованието е задължително по Конституция.

За документа за завършен начален етап на образование ще се вписват оценките от четвърти клас, за основно образование – оценките от пети до седми клас, за първия прогимназиален етап – от осми до десети клас, а за средно образование – оценките от 11-и и 12-и клас, както и общият успех от задължителната и от избираемата учебна подготовка.

Изпитванията на учениците ще са устни, писмени, практически/индивидуални и групови. Ще има също входно и изходно ниво, контролни и класни работи. Контролните работи ще са по всички предмети, а класните работи ще са по български език и литература, по математика и по чужди езици. Предвижда се да има по едно класно или контролно на ден, както и до две класни на седмица.

Новост има при изпитите за определяне на срочна и на годишна оценка, която е свързана със задължението за присъствие на ученика при дневна форма на обучение и когато той е отсъствал, без значение по уважителни и неуважителни причини повече от 30 процента, ще се явява на изпит, каза Стаматов. Това изискване сега го има в правилниците на някои училища, добави той. Тази новост ще се прилага и при учениците, присъствали в клас, но без минималните две оценки, посочи заместник-образователният министър.

Друг нов момент е свързан с възможността на учениците да променят своята годишна оценка в седми, в 11-и и в 12-и клас, съобщи Стаматов. Той отбеляза, че „промяната на оценката може да бъде не само нагоре, но и надолу“. Затова учениците трябва да знаят, че новата оценка ще е крайна, защото явявайки се на изпит за промяна на годишната оценка, ученикът се отказва от нея, за да я промени, посочи Диян Стаматов.

По думите му важен момент в стандарта е необходимостта от аргументация за вписаната текуща оценка на учениците, като учителят трябва да се мотивира ясно и кратко защо пише дадената оценка, а не друга, обяснява БТА.

При устно изпитване аргументацията на учителя трябва да се направи пред целия клас, а на писмено изпитване ще се прави кратка рецензия под писмената работа, обясни Стаматов. Той отбеляза, че това ще пишат учителите на контролни и класни. Тази новост се налага, „защото през последните години учениците изключително много са неудовлетворени от оценка, различна от „шестица“, коментира заместник-министърът на образованието.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]