Нови правила за гимназията – смятат оценките от 5, 6 и 7 клас

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Годишните оценки по всеки учебен предмет при завършване на основно образование ще се вписват като среден резултат от бележките от цялата прогимназия – пети, шести и седми клас. Това става ясно от промени в Наредба 11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците.

Така на практика за вход в гимназия вече ще важат оценките от цялата прогимназия, а не както досега само от седми клас, пише в „Монитор“.

Например ако дадена гимназия определи като балообразуваща оценката по български език, ще се вземе предвид средният успех по предмета от пети, шести и седми клас.

Промените влизат в сила от следващата 2018-2019 учебна година и първите засегнати ще бъдат сегашните шестокласници.

Нововъведението е в синхрон с новите учебни програми които миналата година обхванаха учениците от 1-ви и 5-и клас, а от тази и във 2-ри, 6-и и 8-и клас. За настоящите седмокласници правилата остават същите, като за балообразуваща ще се използва само оценката от последната година в прогимназията.

Според директорката на 31-во СУЧЕМ, известно още като Бастилията, Надежда Николчева новият подход е по-справедлив и мотивиращ за учениците. Тя обясни, че по този начин няма да се пренебрегнат постиженията на децата от пети и шести клас, ако например те са били по-високи от тези в последната година на прогимназията.

Кои да бъдат балообразуващите предмети за вход в гимназия, се решава индивидуално от педагогическия съвет на училището. Така в едно училище могат да приемат с оценки по физика, в друго – по химия, в трето – по български език и математика. По този начин учениците ще се стимулират да учат по всички предмети, коментира още Николчева. Също така ако на даден ученик му вървят предмети като физика и биология, а не е толкова силен по традиционните математика и български, това може също да му послужи при кандидатстване за гимназия.

Тазгодишните седмокласници ще трябва да наблегнат на 11 произведения на БГ класици в подготовката си за националното външно оценяване по български език и литература догодина. Това става ясно от проект за учебно-изпитната програма на т.нар. малки матури, публикуван на сайта на образователното министерство за обществено обсъждане.

В конспекта влизат „На прощаване“ на Христо Ботев, Вазовите „Една българка“, „Немили-недраги“, „Опълченците на Шипка“ и „Българският език“. Седмокласниците ще трябва да обърнат внимание и на откъса „Ниагара!…“ от „До Чикаго и назад“ на Алеко Константинов и на „Бай Ганьо у Иречека“ из „Бай Ганьо“.

В конспекта влизат още „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ от Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков.

Изпитът от националното външно оценяване е писмен, като форматът остава като миналогодишния. Седмокласниците ще имат тест, разделен на два модула, с максимален резултат 100 точки.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]