friendly link - friendly link - friendly link - friendly link - friendly link - friendly link - friendly link - friendly link - friendly link

Blog

Матурите ще бъдат преместени с няколко дни, защото най-вероятно учениците ще се върнат в класните стаи на 14 май.

Според просветния министър Красимир Вълчев няма пречка да не се проведе националното външно оценяване.

Матурите за 12 клас ще бъдат преместени от 20 и 22 май на 30 май и 1 юни.

За 7 клас вместо на  9 и 11 юни, ще се проведат на 13 и 15 юни.

„Университетите казаха, че няма проблем да си изместят кампаниите. Обсъждаме въпроса и с министрите от ЕС ситуацията в цяла Европа е нарастване на броя на болните, все още не сме достигнали пика, така че вероятно във всички страни ще има изместване на приемните кампании“, каза министърът.

Вълчев увери, че материалът, който ще влезе в матурите, ще бъде редуциран, но тепърва ще се уточни с колко.

Той е категоричен, че външното оценяване е много важно.

“Ако се приема на базата на вътрешното оценяване след 7 клас, ще остане чувство а несправедливост. Университетите нямат никаква критика към матурите и голяма част приемат с резултатите от тях”, коментира министърът.

Вълчев призна, че със стартирането на електронното обучение няма единна организация, защото такава не може да бъде създадена в дигиталната среда.

Освен това още преди да се премине към този начин на преподаване, е имало различия в степента на преподадения материал заради грипните ваканции в различни области по различно време.

Така че това, което трябва да се направи в края на година, е да се навакса с материала, който не е бил преподаден електронно.

“Вече има сигнали за претоварване на учители и учители. Обсъждаме 13 и 16 април, които са част от предварително предвидената пролетната ваканция, да са дни за използване за занимания по интереси при намален режим и без да е задължително”, обясни Вълчев.

Според него това ще даде възможност децата да се насочат към неща, които са им още по-интересни.

Той не изключи и варианта, при който да има съботи, в които да се учи.

“Те обаче също няма да са задължителни и ще са за часове по музика, изобразително изкуство и дейности по интереси, които не са подходящи за електронна среда”, обясни Вълчев.

love doll swiss replica watches
Replica breitling navitimer Replicas Breitling replica Silverstone Tag Heuer Rolex Replica replica breitling professional Replica breitling superocean watches Replica rolex submariner band replica Hamilton Uk fake rolex for sale copy Best Quality Audemars Piguet Imitations