Как се източва бюджетът за МОН? С фиктивни ученици!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Държавният бюджет за образование се източва и с фиктивни ученици. Пример за това е професионалната гимназия в град Бяла. Там по документи учат повече от 600 деца.

Реалните ученици обаче са единици, а класните стаи по време на изпити са празни.

За гимназията МОН дава 900 000 лева или по над 2000 лева на година за редовен ученик, по 1000 за задочник.

От професионалната гимназия в Бяла учениците излизат с професии – шофьори, готвачи, шивачи. За миналата година от два 12-и класа средно образование са завършили едва трима.

В гимназията има ученици в редовна, задочна и самостоятелна форма. Задочниците нямат нито часове, нито изпити.

Репортер и оператор на Нова тв попитаха директорката на училището в Бяла Иваничка Георгиева може ли да са задочници, без да стъпват в училището. Отговорът й беше „Да“, само че пред скрита камера. След това тя избяга и отказа да коментира каквото и да е.

Редовните ученици пристигат с три автобуса. Единият, даден от Министерството на образованието и два, купени с бюджета на гимназията. От 238 записани ученици, на училище са не повече от 100. Някои от тях стоят по кафенетата.

След началото на първия час вратата на гимназията се заключва, за да не избягат и малкото ученици. Класните стаи по време на изпитите са празни.

На 13 ноември от 17:30 часа в гимназията би трябвало да се явят 120 задочници на изпит. В училището обаче не влиза никой. Само в една от класните стаи двама учители попълват документация.

На следващия ден стаите отново са празни. Оказва се на празни стаи е дошла проверка от Районното образователно управление.

На третия ден идва цял училищен автобус с хора за изпит. Макар и да не знаят по какво са на изпит и по какво вече са се явили, за учители и ученици изпити е имало.

Въпреки че в два поредни дни никой не е отишъл на изпит в протоколите пише друго. Ако се вярва на хартията, излиза, че на изпит са се явили всички 120 ученици. Дори на изпита по математика залата по документи е пълна.

Според протоколите, които са попълнили учителите обаче, са се явили 17 ученици и няма отсъстващи.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]