Изпити през ден

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Изпити до дупка. Под този лозунг университетите влязоха в битка за кандидат-студенти тази година. Заради все по-намаляващия випуск вузовете вече се борят за всяка бройка. Затова някои от тях започнаха да провеждат кандидатстудентски изпити буквално всеки месец.

Лидер в състезанието е УНСС. Той е обявил ежемесечен електронен тест, резултатите от който важат наравно с тези от хартиения изпит. Кандидатите могат да се явяват по веднъж всеки месец, а накрая да кандидатстват в университета с най-добрия си резултат. Електронен тест ще има включително и през юни, казаха от УНСС. През юли пък ще се проведе нормалният писмен кандидатстудентски тест.
Алма матер засега е обявила една предварителна изпитна сесия от края на март до края на април. Повечето от кандидатстудентските курсове, които Софийският университет „Св. Климент Охридски“ организира, са планирани така, че да свършат непосредствено преди предварителните изпити. С тези лекции университетът подготвя не само бъдещи студенти, а и зрелостници за матури, е обявено на сайта му. При това цените на някои от курсовете са далеч по-ниски, отколкото на конкуренцията в частните школи.

Биологическият факултет на Алма матер например предлага подготовка за специалностите биология и медицина срещу 350 лева за 120 часа, което е по-малко от 3 лева на час. Най-скъп е курсът по литература – 550 лева за 72 часа. Само за 5 лева на час обаче можете да станете факири по математика с курсовете на СУ.
Катедрата по западни езици пък подготвя направо за DSH – сертификатен изпит, който е валиден при кандидатстване във всички университети и висши училища в Германия.
Цената е 260 лв., като тапията се взема направо от университета.
Алма матер предлага на практика най-ниски цени на курсовете по езици, които подготвят паралелно за матура и вход в университета. Стойността им е 190 лева. Голям избор има по испански – предлагат се както съботно-неделни уроци, така и интензивно петдневно обучение. Историческият факултет е обявил два вида курсове – във втория от тях се дава възможност на кандидатите да разработят 20 теми, които ще бъдат индивидуално оценени от преподавателите. Освен това на финала се провежда и един симулативен кандидатстудентски изпит, при който работата също се оценява.

източник: в. Стандарт

График за кандидатстудентска изпитна сесия в СУ 2011г.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]