България е мястото: Образование, цел, труд – пътят към успеха

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Образование, цел, труд и никога да не се отказваш. Това са част от основните стъпки по пътя към успеха. Около тази теза се обединиха участниците в шестата Международна конференция „Образование и бизнес“, организирана от Bulgaria ON AIR, с подкрепата на Bloomberg TV Bulgaria.

В нея взеха участие представители на бизнеса, преподаватели, изтъкнати спортисти, артисти. Всички те споделиха знания и опит по пътя към успеха и топ постиженията в своята област.

Конференцията бе насочена към младите хора, представителите на образователния сектор, бизнеса, неправителствени организации и всички, които искат да бъдат „отличници“ – най-добрите в сферата, в която са избрали да се развиват.

Събитието започна там, където завърши петата образователна конференция на Bulgaria ON AIR. Художникът Димитър Хинков показа арт инсталацията, направена от рисунките на участниците в миналото събитие. Изкуството създаде една общност от тези 200 души, които присъстваха тогава. Всеки от тях вложи своята емоция, вътрешното си усещане и заедно направихме една модерна картина, обясни творецът.

Големият ни гимнастик Йордан Йовчев поздрави във видеопослание участниците и им даде своята рецепта за успеха: „Да имаш ясна цел, да си постоянен и да не се отчайваш!“.

Мила Зашева, заместник-директор на Darbi College разкри пред участниците на конференцията защо английската образователна система създава лидери и отличници. Едно от нейните основни предимства е, че тя е децентрализирана, за разлика от българската.

„Наученото знание от учебника дава малка част от тежестта в поставената обща оценка. Важен момент е практическото приложение на наученото. В английската система външното оценяване е 100%, у нас е застъпено, но в много по-малка степен“, обясни Зашева.

Основна разлика е и хорариумът от часове, който са зависим от кариерното развитие на ученика и интересите му.

В 11 кл. за учениците, избрали медицина, в английската образователна система са заложени 240 часа по химия и толкова по биология, у нас те са 72. Същото е положението и с часовете по математика – в българското образование са 72 часа, в английската – 240 часа, за ученици, които искат да продължат да се развиват в точните науки, даде пример Зашева.

Конкуренцията в английските училища не е на входното ниво на училището, както при нас. Там тя е на изходното ниво – при излизане от гимназията. Тоест дава се шанс на всеки да влезе и да учи, обясни експертът.

А Грета Петрова от първия випуск на училището посъветва младите хора да заложат първо на академичното образование, защото това е активът, който води напред.

По време на конференцията място беше отделено и за децата със специални образователни потребности. За тях логопедът Милена Паунова разказа, че са деца с различни преживявания и нагласи, много чувствителни, различни от нас.

„Тези хора не са така невидими и нагласата на обществото към тях активно се променя“, убедена е Паунова.

Артистът и преводач Анджела Родел разказа своята невероятна история и защо е избрала България за свой дом. През 90-те години тя учи в Йейлския университет, където чува магията на българския фолклор, влюбва се в него и си дава дума да живее в България, да се научи да пее като Валя Балканска.

„Когато учих тук беше Жанвиденовото време и тогава разбрах, че в България има и други гласове, не по-малко интересни от фолклорните. Чух гласове на интелектуалци, бизнесмени, писатели, активисти, които се бореха за гражданското общество в България. Като американка съм израснала в среда, където стабилността, демокрацията, високият жизнен стандарт са факт и съм ги приемала като даденост. Тук в България осъзнах, че тези ценности за толкова крехки и трябва да ги пазим“, каза тя.

„Тук е моето място, в тази динамично развиващата се страна и не искам детето ми живее никъде другаде, освен в България“, завърши Родел, за което бе бурно аплодирана от залата.

Нейният съвет към участниците в конференцията беше, че в една малка държава като България, която в момента развива потенциала си, човек има по-голяма възможност да въздейства, да участва активно в изграждането й.

Като благодарност за това, което Родел получава от страната ни, тя решава да превежда книги на съвременни български писатели, така че техните гласове да бъдат чути в чужбина. В момента има преведени 7 български романа на английски в САЩ и Англия – на писателите Георги Господинов, Милен Русков, Захари Карабашлиев.

За финал Анджела поздрави участниците в събитието с невероятното си изпълнение на българската народна песен „Лале ли си, зюмбюл ли си“.

Първият заместник-ректор на Американския университет у нас Емилия Занкина посочи, че глобализацията, дигитализацията в съвременното общество ни изправя пред революционни промени, сравними с индустриализацията през 18 и 19  век.

„В съвременния бизнес все повече се търсят с хора с аналитични умения, креативност, емоционална интелигентност, с умения за разрешаване на проблеми, а не хора с рутинни умения. Но основният акцент в образованието трябва да остане върху ценностите и етиката“, допълни тя.

В подкрепа на това Радка Карагьозова, директор на училище „Рьорих“, сподели, че нейните ученици основно се вълнуват от това как светът може да се промени към по-добро и къде е тяхното място.

Фокусът на цялата конференция беше да търси отличниците, иноваторите, хората, които знаят как да постигнат успех и за какво да го използват.

Като гласове в събитието участваха и посланикът на Индонезия Н.Пр. Сри Астари Рашид, артистът Стефан Вълдобрев,  Еви Шилер от Виенския музей, дизайнерът Антоанета Балабанова и др.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]