Бисери: Баба Илийца като Баба Меца… и от Пенчо Славейков!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

biseri-1Днес излизат резултатите от тестовете по български език и математика на седмокласниците. С тези оценки се влиза в т.нар. елитни гимназии. В София по български език пълният резултат от 100 точки не е постигнал нито един ученик, но в страната има такъв резултат.

Обобщените данни бяха представени днес в просветното министерство. На изпита след седми клас двойките по български език са близо 9500, а тези по математика са над 17 хил. Те са повече от миналата година.

Двойка по един от двата предмета лишава ученика от правото да кандидатства в гимназиите.

Малко шестици, около 5% двойки и повече добри и много добри оценки – са резултатите от теста по български в столицата.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов коментира, че постиженията на седмокласниците са по-ниски в сравнение с предходните години.

„По математика София-град отново е с най-добри резултати, а учениците в Шумен са се справили най-лошо. При изпита по математика е сменен подходът на задаване на задачите“, уточни той.

Министър Меглена Кунева посочи, че за първи път тази години са предоставени формули на учениците по време на изпита. По думите ?, задачите на изпита са били практични с необходимост да се мисли и да се разбере подтекста им. А практическите задачи са по-трудни за възприемане.

759 ученици имат двойки на двата модула по български, за двата модула по математика двойките са 3 881. Отличните оценки по БЕЛ са получили 2 523, а по математика 1 127 ученици.

Основните грешки по български език са: неправилно членуване, неправилно използване на двойно „т“ и двойно „н“, пропуснати запетаи пред и след подчинени изречения.

Много ученици не познавали литературните герои от изучените произведения. Така най-големият бисер тази година роди коментарът на ученик на репликата „Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?

Отговорът е, че думите са казани в разказа „Една българка“, написан от Пенчо Славейков. Изрича ги Баба Илийца, говорейки с Македонски.

„Баба Илийца не е героиня от „Немили-недраги“, Македонски не е герой от разказа „Една българка“, на Пенчо Славейков не му е минавало през ума да създава произведение, което вече Вазов е създал“, коментира Станислав Георгиев, председател на Комисията по проверка.

Ученикът е получил 0 за този отговор. Друга честа грешка била, включително и при този ученик, баба Илийца да се пише с главно Б.

„Героиня Баба Илийца с главно „Б“ няма в разказа „Една българка“ на Иван Вазов. Всички героини с главно Б са Баба Меца, Баба Яга и подобни, но такава точно нямаме в изпитното съдържание за 7-ми клас“, допълни Георгиев.

Като цяло учениците са се справили с преразказа на разказа „Родителска среща“ на Михаил Вешим. Те обаче често бъркали времената и били затруднени от думата „техникум“. Наричали го „Стругарски университет“.

Много честа грешка била и изписването на думите убива и душа с о.

Родителите могат да видят работите на децата от 6 до 8 юни в 22-ро училище. Оценките не могат да се променят.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]