Федерация, Теокрация и Съветизация

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Федерация е държава или организация, съставена от самоуправляващи се звена, обединени от централно правителство. Целта на една такава форма на управление е да бъде дадена относително голяма независимост на звената, като в същото време има единодействие в области от стратегическо значение.

Теокрацията е форма на управление, при която религиозната и държавната власт са обединени. В буквален превод от гръцки теокрацияозначава „управление на Бога“. В най-честата употреба на термина теокрацията е система, при която държавната йерархия съвпада с тази на дадена религиозна деноминация.

Теократичното управление идва от Древен Египет, където народът е почитал фараона като Бог (Хор). Този вид управление може да просъществува само в затворена цивилизация. В наши дни някои ислямски държави може да бъдат определени като държави с теократична форма на управление. Разбира се, има религиозни групи и етноси, които, без да са държави, представляват затворени теократични общности, управлявани от служители на съответната религия.

От теократичното управление се появява и теократичната монархия, където властта е дадена на един човек от Бога. Единствените съвременни теократични държави са Ватиканът и Иран. Османската империя също е била управлявана теократично.

При теокрацията върховната политическа власт принадлежи на съдиите, а не на законодатели или министри. При нея няма нужда от законодателна власт – парламент, защото законът вече е даден и не може да има закон, по-справедлив от Божия закон. Законодателната власт принадлежи на Бога.

Теокрацията не се нуждае от изпълнителна власт – няма да има институция, която да се разпорежда с живота, свободата и собствеността на хората. При нея отделните индивиди, семейства и доброволни сдружения и бизнес са изпълнителната власт. Ще има нужда единствено от тълкуване на Закона за конкретните случаи в живота и в обществото, а това е работа на съдебната власт. Данъците, които днес служат за да поддържат законодателната, изпълнителната и съдебната власт, и прибират над 70% от заработените доходи на всеки работещ, няма да са в този размер. Бог е разпоредил „десятък“ само за дейността на институцията на съдиите.

Съветизация е термин, който може да се използва с две различни (но свързани) значения:

  • приемането на политическа система, основана на модела на съветите(съвет на работниците).
  • възприемане на начин на живот и манталитет по модела на Съветския съюз.

Вълната на съветизация (във втория смисъл) значително се засилва по време на и след Втората световна война в Източна Европа. В по-широк смисъл, това включва (предимно принудителното) заимстване на подобни на съветските институции, закони, обичаи, традиции както и на съветския начин на живот на национално равнище, а и в по-малките общности. Това обикновено се популяризира и ускорява със средствата на пропагандата, насочена към създаване на общ начин на живот във всички държави в рамките на съветската сфера на влияние. В много случаи, съветизацията също е съпътствана от принудителното преселване на големи категории „класови врагове“ (кулаци, например) до трудовите лагери ГУЛАГ и селища в изгнание. По време на комунистическия режим в България съществува системата на лагерите. Наричани още ТВО – трудово-възпитателни общежития, лагерите са основното средство за политическа репресия и насилствено налагане на съветския модел в българското общество.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]