В ход са първите стъпки за промени в професионалното образование (видео)

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
diyan-stamatov

Диян Стаматов

Дуалното обучение може да бъде финансово подкрепено със средства от еврофондовете. Това каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му през последните месеци се подготвя оперативна програма, при която 100 паралелки в страната ще имат възможността да участват на проектен принцип, кандидатствайки за дуално обучение. При успешно реализиране на проектните стъпки всяка една от тези паралелки може да получи между 100-200 хил. лева. Оперативната програма се очаква да започне своето действие в началото на следващата година, обяви Стаманов.
Зам.-министърът на образованието коментира и първите ключови стъпки за промени в професионалното образование. Той обясни, че от тази учебна година на изхода в професионалните гимназии учениците ще полагат втори държавен зрелостен изпит по специалността, както и че с промените в Закона за професионалното образование се въвеждат повече часове за практическо обучение.
Средствата за образование се повишават през последните две години. „Текущата година имаме около 150 млн. лева повече средства в сравнение с преходната, а следващата година влизаме с още по-голяма сума в посока средно образование – с около 223 млн. повече“, коментира той, като допълни, че само за професионалните гимназии са отделени 20 млн. лева, а за квалификация на учители има предвиден ресурс в размер на 20-22 млн. лева.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Сподели
 

[sg_popup id=8]